Mitsubishi 3000GT & Dodge Stealth Forum banner
41 - 60 of 107 Posts
Kiedy będę miał lepsze narzędzie pomiarowe, spróbuję chwycić przewód, który biegnie do pompy paliwa. To kontroluje inny przekaźnik dla mojego hotwire pompy paliwa, więc nie sądzę, żeby to powodowało duży pobór prądu.
Czekaj..... używasz przewodu MFI pin 1 (czarny/niebieski) jako kontroli dla przekaźnika pompy jak OEM, zamiast normalnego obejścia polegającego na usunięciu przekaźnika pompy i zmostkowaniu gniazd wiązki (pin 3 lub 5) do (pin 2)?

Widziałeś również moją edycję do postu #31?

Discussion starter · #42 ·
To? Czy wiesz dokładnie, jaki był jego problem z bezpiecznikiem? Nie przepalam bezpieczników ani nic.

"Po ponownym przeczytaniu tego posta, być może powinieneś monitorować napięcie na końcu tego połączenia obejściowego. Pamiętam, że OhioSpyderman miał niewytłumaczalny problem z bezpiecznikiem z powodu tego połączenia obejściowego."

Zatem pierwotnie miałem sprawny przekaźnik sterowania pompą paliwa, który znajduje się pod skrzynką bezpieczników w komorze silnika. Jeśli spojrzysz na 2. zdjęcie na pierwszej stronie tego wątku, zobaczysz, że pin 31 ECU kontroluje, kiedy przekaźnik jest uruchamiany, a kiedy nie. Kiedy jest aktywny, używałby wbudowanej skrzynki rezystorów, kiedy nie jest aktywny, nie używałby. Pin 31 nie jest używany przez AEM, więc skrzynka rezystorów pod maską nigdy nie jest używana. Miałem to w ten sposób przez 10 lat. Po rozpoczęciu tego problemu postanowiłem usunąć przekaźnik (obejść go, łącząc pin 2 z pinem 5). Odłączyłem również skrzynkę rezystorów i usunąłem ją.

Więc pin 1 przekaźnika MFI wychodzi do komory silnika, przez obejście, aż do tyłu samochodu, gdzie uruchamia przekaźnik dla mojego zestawu hotwire pompy paliwa. Przetestowałem ten przekaźnik, a także wypróbowałem nowy przekaźnik, zanim naprawdę zacząłem zagłębiać się w schematy okablowania.

Wygląda również na to, że oscyloskop będzie tutaj w piątek.

Mój problem z bezpiecznikiem dotyczył bezpiecznika #12. Zrobiłem obejście przekaźnika i po kilku latach (z jakiegokolwiek powodu) występowało przerywane iskrzenie między dwoma zaciskami. Kupiłem bezpiecznik z automatycznym resetowaniem, który pozwolił mi na rozwiązywanie problemów bez konieczności przechodzenia przez dziesiątki bezpieczników. Rozwiązałem problem, obficie nakładając smar dielektryczny na wszystkie zaciski w tym uchwycie przekaźnika. Najdziwniejsza rzecz, jaką kiedykolwiek widziałem.... Bob. EDYCJA: Kiedy zobaczyłem Twój post o bezpieczniku #12, zdałem sobie sprawę, że podałem tutaj zły numer bezpiecznika. W rzeczywistości NIE ma bezpiecznika #15. Potrzebuję wakacji....

Discussion starter · #44 ·
Interesujące. Moim następnym testem będzie wyciągnięcie pinu 1 z przekaźnika MFI i zmostkowanie mojego przekaźnika hotwire w klapie, aby pompa paliwa działała cały czas. To powinno wyeliminować całe okablowanie, które wchodzi/wychodzi z komory silnika, w tym gniazdo przekaźnika obejścia rezystora pompy paliwa. Zobaczymy, czy to pomoże. Żaden z moich bezpieczników się nie przepalił. Przetestowane multimetrem i wymieniłem je również zapobiegawczo.

Discussion starter · #45 ·
Więc podczas przerwy na lunch przyjrzałem się temu. Zauważyłem, że przewód masowy biegnący do przekaźnika hotwire w klapie był ściśnięty. Został złapany pod nogą mojej niestandardowej płyty podłogowej. Sprawdziłem ciągłość i było w porządku. Przeciąłem go i wszystkie przewody nadal były połączone. Dla pewności poprowadziłem nowy przewód. Ten sam problem.

Potem zrobiłem test, który opisałem w moim ostatnim poście. Usunąłem pin 1 z przekaźnika MFI. Następnie na moim przekaźniku hotwire pompy paliwa w bagażniku poprowadziłem przewód krokodylkowy z pinu +12 V akumulatora i pinu wyzwalającego. Zasadniczo moja pompa paliwa była włączona przez 100% czasu. Uruchomiłem go, po około minucie samochód zgasł. Spróbowałem ponownie, znowu zgasł. Myślę więc, że to wyklucza wszystko, co znajduje się za pinem 1 na przekaźniku MFI.

Potem wyjąłem tylne siedzenie i podążałem za moim kablem hotwire 12 V pompy paliwa wzdłuż samochodu, aby upewnić się, że nigdzie nie jest ściśnięty ani przecięty. Jest w porządku.

Myślę, że coś powoduje spadek napięcia w obwodzie MFI. Jedyną realną zmianą, jaką wprowadziłem, był mój zestaw COP. Zasilam cewki tym samym przewodem zasilającym, który szedł do standardowych cewek. Chris powiedział, że wielu klientów tak robi. Alternatywnie mógłbym to podłączyć i zobaczyć, czy to robi różnicę. Myślę, że z wyeliminowaną iskrą stratną i tylko 1 świecą zapłonową zapalającą się na raz, nie byłoby to tak duże obciążenie, jak miałyby standardowe cewki.

Więc pin 1 przekaźnika MFI wychodzi do komory silnika, przez obejście, aż do tyłu samochodu, gdzie uruchamia przekaźnik dla mojego zestawu hotwire pompy paliwa.
To właśnie pomyślałem pierwotnie, kiedy przeczytałem Twój pierwszy post i spojrzałem na schemat. To, co mnie zmyliło, było w Twoim poście nr 35, gdzie powiedziałeś: „Kiedy będę miał lepsze narzędzie pomiarowe, spróbuję złapać przewód, który biegnie do pompy paliwa. To kontroluje kolejny przekaźnik dla mojego hotwire pompy paliwa, więc nie sądzę, żeby to powodowało duży pobór prądu.” mówiąc kontroluje kolejny przekaźnik doprowadziło mnie do myślenia, że przekaźnik pompy paliwa wciąż jest na swoim miejscu.

Rozumiem teraz, że tak miało wyglądać, po prostu zdezorientowany przez słownictwo.

Więc podczas przerwy obiadowej przyjrzałem się temu. Znalazłem przewód masowy biegnący do mojego przekaźnika hotwire w klapie, który był ściśnięty.
Co!!!!..... Znowu to powiedziałeś..... kolejny PRZEKAŹNIK w bagażniku...o_O. Więc zasadniczo po prostu przeniosłeś oryginalny przekaźnik pompy z komory silnika do bagażnika i dodałeś mnóstwo dodatkowego okablowania. Może tylko ja, ale modyfikowanie, przeprojektowywanie i komplikowanie oryginalnego okablowania po prostu dodaje miejsc, w których mogą wystąpić problemy. Mimo że właśnie ominąłeś ten przeniesiony przekaźnik i potwierdziłeś, że twój problem nie jest tam, z naszego punktu widzenia te nieznane modyfikacje utrudniają nam udzielanie dobrych porad dotyczących rozwiązywania problemów. Wydaje się również, że utrudnia to nawet tobie rozwiązywanie problemów.

Widzę, że zmodyfikowałeś również standardowe cewki do COP. Czy są jakieś inne modyfikacje standardowego systemu okablowania, o których powinniśmy wiedzieć?:unsure:

Discussion starter · #48 ·
W ten sposób 99% ludzi dodaje zestaw hotwire do pompy paliwa. Odcinają oryginalny przewód zasilający pompę paliwa na górze zespołu pompy paliwa i używają go do uruchomienia przekaźnika aftermarket, który ma źródło zasilania bezpośrednio z akumulatora. Większość ludzi nie wie o przekaźniku pod maską (chyba że uległ on awarii), który nie był używany jako hotwire przez fabrykę, ale raczej do określenia, czy należy użyć rezystora pompy paliwa. Zasadniczo zmienia on prędkość pompy paliwa z ustawieniem wysokim/niskim. Niezależnie od tego, z jaką prędkością próbuje działać, przewód działa dobrze, aby uruchomić przekaźnik hotwire.

ECU AEM nie wysyła nic do przekaźnika pod maską. Pozostaje w naturalnie otwartym stanie, co oznacza, że rezystor nie jest używany. Jest zasadniczo pomijany bez robienia czegokolwiek, ponieważ 5-pinowy przekaźnik w swoim naturalnie otwartym stanie działa tak samo jak przewód zworkowy. Mógłbym również pominąć okablowanie pod maską, prowadząc własny przewód wyzwalający z przekaźnika hotwire bezpośrednio do pinu 1 przekaźnika MFI. Mógłbym nawet całkowicie pominąć tę połowę przekaźnika MFI i pozwolić AEM użyć wyjścia dolnego boku do uruchomienia mojego przekaźnika hotwire. Tak jest skonfigurowana moja Supra. Ale bez względu na to, co robię, właśnie wykluczyłem tę część obwodu moim testem.

Dziś wieczorem zamierzam tymczasowo zasilić wszystkie moje cewki bezpośrednio z akumulatora. Chris zapewnia mnie, że to nie jest problem, ale kończą mi się testy do wykonania.

Tak właśnie 99% ludzi dodaje zestaw hotwire do pompy paliwa. Odcinają oryginalny przewód zasilający pompę paliwa na górze zespołu pompy paliwa i używają go do uruchomienia przekaźnika aftermarket, który ma źródło zasilania bezpośrednio do akumulatora. Większość ludzi nie wie o przekaźniku pod maską (chyba że uległ awarii), który nie był używany jako hotwire przez fabrykę, ale raczej do określenia, czy należy użyć rezystora pompy paliwa. Zasadniczo zmienia prędkość pompy paliwa z ustawieniem wysokim/niskim. Niezależnie od tego, z jaką prędkością próbuje działać, przewód działa dobrze, aby uruchomić przekaźnik hotwire.

ECU AEM nie wysyła nic do przekaźnika pod maską. Pozostaje w naturalnie otwartym stanie, co oznacza, że rezystor nie jest używany. Zasadniczo jest omijana bez robienia czegokolwiek, ponieważ 5-pinowy przekaźnik w naturalnie otwartym stanie działa jak przewód zworki. Mógłbym również ominąć okablowanie pod maską, prowadząc własny przewód wyzwalający z przekaźnika hotwire bezpośrednio do pinu 1 przekaźnika MFI. Mógłbym nawet pominąć tę połowę przekaźnika MFI całkowicie i pozwolić AEM użyć wyjścia dolnego, aby uruchomić mój przekaźnik hotwire. Tak skonfigurowana jest moja Supra.
Kiedy odłączyłeś oryginalny przekaźnik pompy od wtyczki wiązki i zmostkowałeś pin 2 do pinu 5 złącza wiązki, to samo w sobie zrobiło wszystko, co właśnie wyjaśniłeś, bez potrzeby dodawania lub usuwania czegokolwiek i bez potrzeby wyjścia AEM. Proste i nieskomplikowane.

Tylko z ciekawości, skąd wziąłeś zasilanie dla przewodu, który poprowadziłeś z powrotem do tylnej części? Nie pytam z powodu przekaźnika klapy bagażnika, ale zastanawiam się, czy nowy przewód podłączony do skrzynki bezpieczników może wpływać na dostarczanie zasilania ze skrzynki bezpieczników do MFI.

Discussion starter · #50 ·
Kiedy odłączyłeś oryginalny przekaźnik pompy od wtyczki wiązki i zmostkowałeś pin 2 do pinu 5 złącza wiązki, samo to zrobiło wszystko, co właśnie wyjaśniłeś, bez potrzeby dodawania lub usuwania czegokolwiek i bez potrzeby wyjścia AEM. Proste i nieskomplikowane.
Zgadza się. Przewód połączeniowy to najprostszy sposób na obejście rezystora w przypadku używania standardowego ECU. W przypadku używania AEM najprostszym sposobem jest nic nie robienie. Nadal używałem tego przekaźnika pod maską w jego naturalnie otwartym stanie przez 10 lat bez problemu na AEM. Zrobiłem obejście złącza 2-5 tylko jako część ostatniego kroku rozwiązywania problemów.

Tylko z ciekawości, skąd wziąłeś zasilanie dla przewodu, który poprowadziłeś z powrotem do tylnej części? Nie pytam ze względu na przekaźnik klapy bagażnika, ale zastanawiam się, czy nowy przewód podłączony do skrzynki bezpieczników może wpływać na dostarczanie zasilania ze skrzynki bezpieczników do MFI.
Przewód zasilający przekaźnika hotwire pompy paliwa idzie bezpośrednio do dodatniego zacisku akumulatora. W pobliżu akumulatora znajduje się bezpiecznik liniowy.

Discussion starter · #51 ·
Więc podłączyłem przewód zasilający do cewek bezpośrednio do śruby bezpiecznika ABS w komorze silnika (mam usunięty ABS) zamiast używać istniejącego przewodu zasilającego do cewek. Pozwoliłem, aby samochód uruchomił się na zimno i pracował przez 10 minut bez żadnych problemów. Napięcie na multimetrze wynosiło faktycznie 14,06 V i nigdy samoistnie nie spadło. Przy włączonych obu wycieraczkach, włączonych światłach i samochodzie na biegu wstecznym (światła cofania) napięcie na przekaźniku MFI spadło do 13,46 V. Zamierzam wykonać jeszcze kilka zimnych rozruchów w ciągu najbliższych kilku dni i zobaczyć, czy to naprawi problem. Jeśli tak, będę potrzebował ładnego przekaźnika hotwire w komorze silnika dla cewki zapłonowej. Chris z Rvenge ma tak skonfigurowany swój zestaw. Powiedział, że wiele osób uruchamia go jednak bez hotwire. Może coś innego dzieje się z moim okablowaniem MFI. Zamierzam zmierzyć rezystancję między przewodem zasilającym cewki w komorze silnika a przekaźnikiem MFI.

Więc, o ile dobrze rozumiem, problem BYŁ z konfiguracją COP?
Chris zawsze był wspaniałym źródłem innowacji i informacji. Nie kwestionowałbym tego...

Ponownie, czy mówisz, że to jest rozwiązane?

Jeśli tak, gratulacje.

Miałeś najlepszych specjalistów od rozwiązywania problemów, jakich obecnie mamy...

Bob.

Pamiętaj, aby usunąć tymczasowe uziemienie z pinu 5 MFI (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś), aby umożliwić AEM sterowanie pompą paliwa. W ten sposób unikniesz nadmiernego zalewania przed uruchomieniem, a AEM będzie mógł wyłączyć pompę w przypadku gaśnięcia silnika (kwestia bezpieczeństwa).

Miło to słyszeć. To trochę dziwne/nietypowe, ale przypuszczam, że każdy samochód jest inny lol 😅🤷‍♂️

Mój COP w sekwencyjnym działa bardzo dobrze bez gorącego drutu lub wzmacniacza i dużej liczby elementów pomocniczych działających jednocześnie. Mam też alternator Mechman.

Ciekawy jestem, co jeszcze znajdziesz, aby to podsumować.

-wysłano z mojego Galaxy Note 9

Discussion starter · #55 ·
Zatem, o ile dobrze rozumiem, problemem była konfiguracja COP?
Chris zawsze był świetnym źródłem innowacji i informacji. Nie kwestionowałbym tego...

Ponownie, czy mówisz, że to zostało rozwiązane?
Być może. Jestem ostrożnie optymistyczny. Chcę jeszcze przeprowadzić kilka testów. Mój multimetr wydawał się wskazywać, że napięcie spada na przekaźniku MFI. Moje testy rezystancji/ciągłości wewnątrz samochodu były dobre. Jedynym sposobem, w jaki wcześniej nie chciał zgasnąć, było podłączenie zasilania zapłonu bezpośrednio do pinu 5 MFI. Nawet wtedy widziałbym spadek napięcia na przekaźniku. Teraz, gdy zasilanie cewki jest podłączone na krótko, napięcie na przekaźniku mfi wydaje się być nieco wyższe i nie spada. Muszę jeszcze przeprowadzić kilka testów dotyczących tego, gdzie ten przewód zapłonowy przebiega w komorze silnika do fabrycznych cewek.

To dobrze słyszeć. To trochę dziwne/nietypowe, ale przypuszczam, że każdy samochód jest inny lol 😅🤷‍♂️

Mój COP w sekwencyjnym działa bardzo dobrze bez hotwire'a lub wzmacniacza i dużej liczby bitów pomocniczych działających jednocześnie. Mam też alternator Mechman.

Zainteresowany, aby zobaczyć, co jeszcze znajdziesz, aby to podsumować.
Chris powiedział, że inni użytkownicy mieli jego zestaw cewek bez hotwire'a. Czy wiesz, jakie są twoje ustawienia czasu trwania? Czy pasują do tego, co Chris pokazał na swojej stronie internetowej? Mam alternator z rynku wtórnego. Nie pamiętam dokładnie, co to jest, może Ace Alternator? Mam go od kilku lat. Uruchamiam mono wzmacniacz zasilający jl10w7 i mam 4-kanałowy wzmacniacz zasilający moje głośniki. Oba bezpieczniki zostały wyjęte w ramach rozwiązywania problemów.

Tak, pasują do jego rekomendacji. Początkowo uruchomiłem zmodyfikowane/zwiększone wartości z typowej konfiguracji DLI, ale to było tylko przez chwilę. Mam Mechman 220A "ustawiony" na 14-14,5 V-ish za pomocą pokrętła regulacji lub czegokolwiek, heh.

-wysłano z mojego Galaxy Note 9

Discussion starter · #57 ·
Po przestudiowaniu instrukcji serwisowej uważam, że istnieje pewne połączenie między złączem deski rozdzielczej pasażera D15 a złączem przekaźnika MFI. To połączenie wysyła jakiś przewód do komory silnika, gdzie jestem pewien, że rozdziela się bardziej. Jeden z tych przewodów z pewnością idzie do fabrycznego PTU i fabrycznego pakietu cewek. Zmierzyłem rezystancję od przewodu zasilającego fabrycznego pakietu cewek do pinu 7 przekaźnika MFI i powoli skakała ona między 1,2 a 1,5 oma. Nie brzmi to jak dużo, ale jest zdecydowanie wyższa niż jakikolwiek inny przewód, który mierzyłem. Nie wiem, czy to normalne, czy to może być problem. Zamierzam spróbować pomiaru na moim czerwonym 93 vr4, aby porównać.

Warto również zauważyć, że stacyjka zasila również więcej niż bezpiecznik 12 (obwód MFI). Zasila również bezpiecznik 11 (licznik kombinowany, wskaźnik kombinowany, jednostka ETACS, czujnik prędkości, jednostka sterująca anteną silnika, kierunkowskaz i jednostka migacza awaryjnego, główny przełącznik tempomatu, jednostka sterująca aktywnym aero, jednostka diagnostyczna SRS, przekaźnik tempomatu) i bezpiecznik 18 (światło cofania, jednostka automatycznego wyłączania światła, jednostka diagnostyczna SRS). Miałem wyjęte zarówno bezpiecznik 11, jak i 18 w ramach moich wcześniejszych prób rozwiązywania problemów i nadal gasł.

"Kondensator" jest również interesujący. Zawsze mi mówiono, że ma pomagać w sygnale radiowym. To zabawne, że jest na tym samym przewodzie zasilania zapłonu dla systemu MFI. Można się zastanawiać, czy jest tam jako rodzaj rezerwowego napięcia między iskrami. Chociaż wydaje się zbyt mały, aby był użyteczny. Mój jest nadal podłączony, ale w tej chwili nie widzi masy, ponieważ go zwieszam, abym mógł uzyskać więcej luzu podczas testowania okablowania COP. Pierwotnie był przykręcony do przedniej głowicy, kiedy po raz pierwszy doświadczyłem problemów z gaśnięciem, więc nie sądzę, żeby to było to... chyba że w jakiś sposób rozwiązałem problem (powiedzmy, że to była moja skrzynka bezpieczników i jej czyszczenie pomogło), a teraz zwisanie w jakiś sposób powoduje dokładnie ten sam problem. Czytałem kilka wcześniejszych wątków, w których ludzie mówili, że nie robi to różnicy, a inni mówili, że ich samochód nie uruchomi się bez niego.

Po przestudiowaniu instrukcji serwisowej uważam, że istnieje pewne połączenie między złączem deski rozdzielczej pasażera D15 a złączem przekaźnika MFI. To połączenie wysyła jakiś przewód do komory silnika, gdzie, jak sądzę, rozdziela się bardziej. Jeden z tych przewodów z pewnością idzie do fabrycznego PTU i fabrycznego pakietu cewek. Zmierzyłem rezystancję od fabrycznego przewodu zasilającego pakietu cewek do pinu 7 przekaźnika MFI i skakała ona powoli między 1,2 a 1,5 oma. Nie brzmi to jak dużo, ale na pewno jest wyższe niż jakikolwiek inny przewód, który mierzyłem. Nie wiem, czy to normalne, czy to może być problem. Zamierzam spróbować pomiaru na moim czerwonym 93 vr4, aby porównać.
Istnieje wspólny punkt połączenia nr 12 między D15 a pinem 7 MFI, który jest jedynym punktem, w którym rezystancja może być zwiększona, co widać poniżej D15 na dołączonym schemacie. W takim przypadku musiałbym założyć, że 1,2 – 1,5 oma byłoby wysokie. Ponieważ mówimy głównie o solidnym przewodzie, do którego podłączone są tylko inne przewody, spodziewałbym się odczytu omów bliskiego zeru, tak samo jak po dotknięciu końcówek miernika razem.

"Kondensator" jest również interesujący. Zawsze mi mówiono, że ma pomagać w sygnale radiowym. To zabawne, że znajduje się na tym samym przewodzie zasilania zapłonu dla systemu MFI. Można się zastanawiać, czy jest tam jako rodzaj rezerwowego napięcia między iskrami. Chociaż wydaje się zbyt mały, aby był użyteczny. Mój wciąż jest podłączony, ale w tej chwili nie widzi masy, ponieważ go zwieszam, aby uzyskać więcej luzu podczas testowania okablowania COP. Pierwotnie był przykręcony do przedniej głowicy, kiedy po raz pierwszy doświadczyłem problemów z gaśnięciem, więc nie sądzę, żeby to było to... chyba że w jakiś sposób rozwiązałem problem (powiedzmy, że to była moja skrzynka bezpieczników i jej czyszczenie pomogło), a teraz zwisanie w jakiś sposób powoduje dokładnie ten sam problem. Czytałem kilka wcześniejszych wątków, w których ludzie mówili, że nie robiło to różnicy, a inni mówili, że ich samochód nie uruchomiłby się bez niego.
Z tego, co rozumiem, kondensator ma jedynie wygładzać skoki w zasilaniu spowodowane przez cewki, aby zminimalizować zakłócenia elektryczne zapłonu odbierane przez odbiór radiowy. Można o tym myśleć jak o rezerwie, ale nie jest to potrzebne do prawidłowego działania cewki, więc nie rozumiem, jak ktoś ustalił, że jego silnik uruchomi się bez niego.

Discussion starter · #59 ·
Dzięki. Zrobiłem kilka testów podczas przerwy na lunch.

Przewody multimetru dotknięte razem = 0,3 oma
Zapłon do przekaźnika MFI = 0,3 oma
zapłon do pinu 82 ECU = 0,3 oma
zapłon do przewodu zasilającego cewki w komorze silnika = 1,5 oma (0,3 oma zmierzone na czerwonym vr4 93)
zapłon do przewodu zasilającego PTU w komorze silnika = 1,2 oma

Myślę, że spróbuję wyciągnąć przewód MFI do tyłu przez wiązkę przewodów do obszaru skrzynki bezpieczników pod maską. Potem go tam przetnę i sprawdzę rezystancję. Mam nadzieję, że to tylko korozja w pobliżu końca. Jeśli nie, będę musiał poprowadzić nowy przewód wewnątrz samochodu. Myślę, że skończę też z mostkowaniem przekaźnika pod maską dla pewności.

Myślę, że spróbuję przeciągnąć przewód MFI do tyłu przez wiązkę przewodów do obszaru fabrycznej skrzynki bezpieczników pod maską.
Jestem trochę zdezorientowany tym, że przeciągasz przewód MFI do tyłu przez wiązkę przewodów, ponieważ zidentyfikowałeś obszar przewodu o wysokiej rezystancji jako ten od D15 do cewek i PTU, a nie od MFI do D15. Dla mnie jest to prawie na pewno na połączeniu tego przewodu lub na uszkodzonych wewnętrznych pasmach przewodów, od końca cewki/ptu do D15.

Edit: Po namyśle, właśnie przypomniałem sobie, jak pomagałem komuś z nieco innym problemem dotyczącym zasilania cewek IIRC. Wydaje mi się, że pamiętam, jak wspominał, że znalazł połączenie nieopodal cewek tego czarno-białego przewodu, nie jestem pewien, czy to połączenie nr 12 pokazane na schemacie, czy nie, ale warto sprawdzić.

41 - 60 of 107 Posts